Nuova Gamec in Palazzetto, closing design accepted: see how will probably be

Bergamo. Transformation of Palazzetto dello Sport on by way of Pitentino right into a museum of recent and modern artwork, able to capturing new languages ​​and new artwork types, with out finishing up radical demolitions and with an formidable imaginative and prescient of the town’s cultural future: The municipality of Bergamo approves the ultimate design of the brand new GAMeC in BergamoThe Trendy and Up to date Artwork Gallery of the town has been in search of a brand new location for years, which is able to enable it to adapt to the wants of at the moment, deeply completely different from the distant 1991, after 31 years from its beginning.

Takes an formidable city plan which goals to refurbish the town’s previous sports activities corridor, a sports activities facility that can be changed by the brand new Palazzo dello Sport to be constructed on the positioning of Palacreberg and by the Area underneath development within the new Refrain Life complicated that the COSTIM Group is constructing between by way of Serassi and by way of Bianzana.

The intervention, with a complete value of round EUR 18 million, of which over EUR 6 million comes from a PNRR mortgage – as a part of an attraction to revitalize cities – and one other EUR 6 million promised in 2017 by the UBI Banca Popolare Basis. Building is deliberate to start out after the top of the subsequent sports activities season, i.e. round spring 2023: the detailed design of the power can be accomplished within the coming months, there can be European tendering procedures as foreseen within the rules and at last the allocation of works.

As for the construction, the ultimate design confirms the upkeep of the present form of the sports activities facility (traits of the constructing), which, nevertheless, exhibits your entire half-century of its life. The stands can be dismantled and a big “lantern” can be constructed inside – which is able to home the exhibition half – by constructing intermediate storeys and utilizing the peak of the present pitch. As well as, a brand new container there may be additionally a restaurant, bar, bookstore and all practical artwork gallery providers. The overall space will virtually triple: from the present 2,200 sq. meters to virtually 6,000 sq. meters.

By confirming and clearing the elliptical container of additional volumes and conserving the entry place in the direction of piazzale Oberdan, the design transforms the present entrance wing, maintains its sediment and lowers it in peak to construct a portal that can enable the general public house to “move” contained in the constructing. This creates the museum’s lobby, a full-height indoor plaza, an open house, enticing and harmonious with the brand new outside plaza, designed by seating, a fountain with water video games and small industrial gazebos.

The exhibition house of the museum will really begin on the bottom ground: The complete-height corridor is conceived as a multi-functional house outfitted with exhibitions of enormous works. This house additionally homes a bookstore and casual studying rooms to draw a youthful viewers. Reverse the doorway are the museum workplaces and industrial house overlooking what’s about to change into a scholar residence within the Montelungo-Colleoni space.

A central staircase hollows the doorway to the museum on the primary and second ranges with a gallery for everlasting exhibitions, obtained, inside an opal quantity that presents a sequence of cellular modular panels able to creating roughly giant and roughly illuminated. Nonetheless, the everlasting museum and non permanent gallery can be found individually so as to not hinder entry to the everlasting museum when organizing non permanent exhibitions. Security stairs and symmetrically organized elevators full the system of entry and escape routes.

On the final ground, it was essential to scale back the quantity as a result of impossibility of buildings adjoining to the passage of the Morla stream. So a light-weight physique was created, which homes a panoramic restaurant, accessible from the skin even when the museum is closed. The brand new form follows the perimeter of the constructing, leaving the remainder of the house on the panoramic roof terrace.

The brand new museum will due to this fact additionally symbolize a brand new perspective on Bergamo, due to this panoramic terrace that overlooks the town’s rooftops and is the top of this path that winds by the constructing’s reminiscence, the inside of the humanities, after which to see the town.

Strengthening the potential of the present construction and listening to the problems of soil consumption, circularity and sustainable growth, architects Carlo Cappai and Maria Alessandra Segantini, the homeowners of C + S Architects (Treviso and London) determined to modernize. “We’ve got inherited buildings of beneficiant dimension and buildings that we will hardly construct at the moment. We imagine that it’s essential to enhance the traditional buildings, as they’re particular areas accessible to the neighborhood, vitality and useful resource banks, sources for the regeneration of components of the town. Modernization is a resilient device for translating a roughly current previous and turning it into sources for the neighborhood. The transformation of the sports activities corridor into the brand new GAMeC is a kind of legacies which are reworking into potential, on an city scale, on an architectural scale and on the dimensions of residents’ bodily experiences ”, emphasizes Segantini.

“The undertaking turns into a bridge between the previous and the longer term: on the one hand, it retains a robust hint of the unique buildings, and on the opposite, it creates a brand new house consisting of an opal glass lantern suspended in a void that homes the everlasting GaMeC gallery. Present inner buildings will stay unfinished and consolidated with steel grafts, preserving the materiality of the uncovered concrete and traces of its transformations to construct a dialogue between the previous and the brand new, ”explains Cappai. “We’re honored to have contributed to restoring the folks of Bergamo to a brand new public house able to elevating consciousness of the elemental position that artwork and tradition play in constructing a heritage for future generations,” write Cappai and Segantini.

And it’s exactly this positioning totally on the town scale one of many benefits of this undertaking and its goal, in one of many areas the place probably the most radical transformations of the town will happen within the coming years, with new interventions deliberate within the Montelungo barracks supposed for the college , and the enlargement of Suardi Park with the acquisition of the San Tomaso Gardens and the reconstruction of the previous Canossiane. These new adjustments are accompanied by the presence of probably the most vital cultural establishments within the metropolis, such because the close by Accademia Carrara.

The design of the brand new GAMeC is a part of this renewal, maybe turning into one of many principal symbols for its goal and a elementary component in connecting the longer term scholar campus at Ex-Caserma Montelungo-Colleoni, Suardi Park and the Carrara Academy. Realizing this position, the undertaking targets not solely the constructing as such, however by varied practical plots extends the intervention additionally exterior, into the encircling city house, to facilitate entry to the museum itself. The interventions embody the intersection with by way of della Muraine, in entrance of the previous barracks and, on the alternative aspect, between by way of san Tomaso, Cesare Battisti and Borgo Santa Caterina, with a reconstruction of the ground to higher emphasize the restore of the borders and outline them.

Due to this fact, not solely the design of the constructing: this second model, revised as a consequence of quite a lot of important points that arose throughout the design course of, supplies a chance to design a high-quality city public house and join a variety of interventions by way of the brand new GAMeC city hinge.

Leave a Comment